Δελτίο Τύπου

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Είκοσι δύο παιδιά ή νεαρά άτομα στην Κρήτη εμφανίζουν κάθε χρόνο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, τον λεγόμενο νεανικό διαβήτη. Από εκεί και πέρα θα ζήσουν μαζί του σε όλη τους τη ζωή. Θα τον φέρουν είτε σαν αβάστακτο βάρος στην καθημερινότητα και την υγεία τους είτε συμφιλιώνονται μαζί του και με προσεκτική διατροφή, άσκηση, παρακολούθηση και ενημέρωση, τον κάνουν κομμάτι της ζωής τους.

Αυτός ήταν ο λόγος που τον Απρίλη του 2004, με πρωτοβουλία του Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο, ο Παγκρήτιος Σύλλογος για τον Νεανικό Διαβήτη (ΠΑΣΥΝΕΔ). Τα μέλη του, περισσότερα από 300, είναι κυρίως γονείς και συγγενείς παιδιών με Νεανικό Διαβήτη, και ο Σύλλογος είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΙDF). Συμμετέχει, ενημερώνεται και ενημερώνει. Κύριος στόχος του είναι να φέρει κοντά τα παιδιά και τα άτομα με Νεανικό Διαβήτη και τις οικογένειές τους για να αλληλοεπιδράσουν και να αλληλοϋποστηριχτούν.

Συνηθισμένο ραντεβού η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. Πάγια δράση ο φωτισμός μνημείων της Κρήτης με το μπλε φως του διαβήτη. Φέτος θα φωτιστούν ο Φάρος και το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά, η Κρήνη Μοροζίνη, η Λότζια και το Κτίριο της Περιφέρειας στο Ηράκλειο, και το Κτίριο του Τελωνείου στον Άγιο Νικόλαο.

Την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, μέλη του Συλλόγου μας μαζί με διδάσκοντες και μαθητές του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου θα είναι στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και θα πραγματοποιούν μετρήσεις γλυκόζης αίματος, πίεσης και οξυγόνου με την παρουσία γιατρού για σχετική συμβουλευτική. Θα συναντήσουν και θα ενημερώσουν τον κόσμο και θα μοιράσουν πληροφοριακό υλικό. Στο ίδιο πλαίσιο γιατροί και μέλη του Συλλόγου θα μιλήσουν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον Νεανικό Διαβήτη και το Σύλλογο.

Ελάτε να μας γνωρίσετε, να εγγραφείτε στο Σύλλογο, να μας βοηθήσετε και να σας βοηθήσουμε. Όλοι μαζί είναι καλύτερα και η ενημέρωση σώζει…