myli-gorgeΟ ΠΑΣΥΝΕΔ οργανώνει την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, εκδρομή στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου, πεζοπορία στο γραφικό Φαράγγι των Μύλων και γεύμα σε τοπική ταβέρνα.

Για τα μέλη του Συλλόγου η συμμετοχή είναι 10 ευρώ για τους ενήλικες και δωρεάν για παιδιά κάτω των 15 ετών. Στην περίπτωση που υπάρξουν θέσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη του Συλλόγου με ειδική τιμή συμμετοχής.

Η μεταφορά είναι δωρεάν για όλα τα μέλη του Συλλόγου, από όλους τους νομούς της Κρήτης.

Περιμένουμε τις δηλώσεις σας είτε ηλεκτρονικά (info@pasined.gr) είτε στην Ταμία του Συλλόγου κ. Μαριάννα Μπουμάκη, στο τηλέφωνο: 6973-409526

Μέσα στο καταπράσινο φαράγγι των Μύλων μπορούμε να απολαύσουμε μια υπέροχη διαδρομή με πυκνή βλάστηση, με σπάνια είδη της κρητικής χλωρίδας. περιπατητική εκδρομή στο Φαράγγι των Μύλων στο Ρέθυμνο. Εύκολη πεζοπορική διαδρομή σε μια πράσινη όαση πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου, κατάλληλη για παιδιά και για νέους πεζοπόρους. Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στην οποία διασώζονται σε πολύ άσχημη κατάσταση είκοσι νερόμυλοι, που αποτελούσαν τον χώρο εργασίας των κατοίκων των δύο οικισμών του Φαραγγιού, των Πάνω και τον Κάτω Μύλων. Είναι ένας προορισμός σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πολύ βλάστηση, η οποία δημιουργεί μία ιδιόρρυθμη φυσική στέγη.

Πρόγραμμα εκδρομής

  • 07.45 συγκέντρωση στο Envy (Ηράκλειο)
  • 08.00 αναχώρηση
  • 09.30 άφιξη Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου

Στο Χρωμοναστήρι έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Στρατιωτικό μουσείο  Εκεί, δύο ξεναγοί – στρατιώτες ξεναγούν στις διάφορες αίθουσες του μουσείου που η καθεμιά αντιπροσώπευε διαφορετική ιστορική περίοδο, Επίσης να δούμε τον μύλο του Πρινάρη  όσοι θέλουν) και να περιηγηθούμε στο όμορφο χωριό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας.
Εκεί έχουμε την  ευκαιρία να περπατήσουμε μέσα από τα στενά και να περιηγηθούμε στο όμορφο χωριό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας

  • 09.30 -10.35 Καφές στο καφενείο Αθιβολές
  • 10.15-11.15 επίσκεψη σε ομάδες στο Στρατιωτικό Μουσείο και στο Μύλο του Πρινάρη (είναι δίπλα). Βόλτα στο χωριό – όσοι επιθυμούν Βόλτα στο χωριό ή παραμένουν για  καφέ.
  • 11.15 μετάβαση στο Φαράγγι των Μύλων
  • 11.30 -13.30 Πεζοπορία στο Φαράγγι των Μύλων (ακολουθούμε ΜΟΝΟ το μονοπάτι)
  • 13.30  Αναχώρηση από έξοδο Φαραγγιού
  • 13.45 Άφιξη σε Ταβέρνα  του «Ζήση»
  • 18.00 Αναχώρηση.

 

Περιγραφή:

Φαρράγι μύλων
Η διαδρομή αυτή έχει χαρακτηριστεί εύκολη, διάρκειας 1,5 ωρών, το φαράγγι είναι καταπράσινο και η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους. Μια όμορφη , εύκολη, δροσερή διαδρομή σε ένα μικρό καταπράσινο φαράγγι. Δε θα γίνουν δεκτοί περιπατητές με παντόφλες ή πέδιλα. Απαιτείται τουλάχιστον καλό αθλητικό παπούτσι, αν έχετε μποτάκι καλύτερα.

Πριν τη διαδρομή θα επισκεφτούμε στο Χρωμοναστήρι θα δούμε το Πολεμικό Μουσείο και το παλιό ελαιουργείο με τους μποξάδες και τους πέτρινους μύλους.
Η πορεία μας ξεκινάει λίγο έξω από το Χρωμοναστήρι.
Κατεβαίνουμε τα σκαλάκια που οδηγούν στο ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου. Ακολουθούμε το μονοπάτι παράλληλα με το ρυάκι. Φθάνουμε στον παλιό εγκαταλελειμμένο οικισμό των Μύλων όπου κάνουμε μια μικρή στάση. Συνεχίζουμε το δασωμένο πυκνό κατηφορικό μονοπάτι που περνάει μέσα από παμπάλαιους εγκαταλελειμμένους μύλους. Περνάμε το ρυάκι με την πυκνή βλάστηση και περπατάμε παράλληλα στις όχθες του. Συναντάμε τους πρώτους οπωρώνες που σύντομα μας οδηγούν στο Ξηρό Χωριό. Το λεωφορείο μας περιμένει έξω από το χωριό μετά την πλατεία.
Το φαράγγι των μύλων είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή συνολικά 4,5 χιλιομέτρων (περίπου 2 ωρών) αλλά εμείς θα κάνουμε τα 2700μ με τερματισμό το Ξηρό Χωριό.
Το μονοπάτι ακολουθεί ένα παλιό τούρκικο καλντερίμι, με πλούσια ιστορία, και φιλοξενεί παλιές εκκλησιές και αρκετούς πετρόκτιστους νερόμυλους. Το σκηνικό κατά μήκος του φαραγγιού είναι υπέροχο. με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα . Από τις διαδρομές που δύσκολα περιγράφονται από όσους δεν διαθέτουν ποιητικό οίστρο.
Ξεκινήσαμε το πρωί και από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Χρωμοναστήρι, μπαίνουμε περίπου στις 11:30 στην δεύτερη είσοδο του Φαραγγιού, από την πλευρά του Αγίου Αντωνίου και στην αρχή συναντήσαμε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, στην οποία οι κάτοικοι συνεχίζουν και κάνουν Ανάσταση.
Μετά από 100 περίπου μέτρα συναντούμε την ταβέρνα της οικογένειας Δρυγιαννάκη, που βρίσκεται στο φαράγγι πάνω από 20 χρόνια.
Θα ξεκουραστούμε, θα πιούμε νερό και αναψυκτικά και φαγώσιμα και θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα.
Απέναντί μας είδαμε το αρχοντικό του Τούρκου φοροεισπράκτορα σε ημιερειπωμένη κατάσταση.
Η ταβέρνα εφοδιάζεται με ένα αυτοσχέδιο τελεφερίκ, αφού αυτοκίνητο δεν μπορεί να εισέλθει στο φαράγγι.
Λίγο πιο κάτω θα δούμε και τα νερά που σχηματίζουν καταρράκτη.
Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας περνώντας από ξύλινα γεφυράκια που φτιάχτηκαν πέρυσι κάνοντας το φαράγγι πιο προσπελάσιμο και φιλόξενο. Ξύλινα κάγκελα βοηθούσαν την πορεία μας στα πιο επικίνδυνα σημεία, ενώ ξύλινοι κορμοί είχαν τοποθετηθεί στα κατηφορικά σημεία δημιουργώντας βαθμίδες. Παντού υπήρχαν ενημερωτικές πινακίδες για τα δέντρα ή τα φυτά, καθώς και για τα σημεία που διερχόμασταν. Ξύλινα καθιστικά υπήρχαν σε διάφορα πλατώματα για τον περιπατητή που θέλει να ξαποστάσει.
Περνάμε το χωριό «Πάνω Μύλοι» και φτάνουμε στην εκκλησία των πέντε Παρθένων που είναι και ο κοιμητηριακός ναός μέχρι και σήμερα. Γάργαρο, τρεχούμενο νερό αναβλύζει από μια πηγή. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει στο τέμπλο η εικόνα των Πέντε Παρθένων, δημιουργία του γνωστού αγιογράφου Σταθάκη, με ημερομηνία 1908.
Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας φτάνουμε στον ανακαινισμένο νερόμυλο της οικογένειας Δρυγιαννάκη. Βλέπουμε την τεράστια μυλόπετρα.
Συνεχίζουμε, περνάμε από τους «Κάτω Μύλους» και συναντούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η χλωρίδα του φαραγγιού είναι αξιοπρόσεκτη και μοναδική. Παρά τη φετινή ανομβρία λόγω της εποχής που επισκεφθήκαμε το φαράγγι, υπάρχει περίπτωση να υπάρχει λίγη λάσπη..
Μετά από 1,5 ώρες περίπου, και με αρκετές στάσεις για ξεκούραση αλλά και για να απολαύσουμε το τοπίο, φτάνουμε στην έξοδο του φαραγγιού.
Παίρνουμε τον δρόμο για Ξηρό χωριό, και ΟΧΙ αυτόν προς Αγία Πελαγία.
 Το φαράγγι είναι κυριολεκτικά πνιγμένο μέσα στο πράσινο ενώ υπέροχα είναι τα απομεινάρια των πετρόκτιστων κατοικιών των δύο οικισμών(κάποιες έχουν ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους) καθώς και τα απομεινάρια από τους τριάντα περίπου νερόμυλους που υπήρχαν.
Αναρίθμητα είναι τα σπήλαια στα ανατολικά και δυτικά πρανή του φαραγγιού. Γύρω γύρω υπάρχουν γραφικότατα εκκλησάκια που διατηρούνται ακόμα: Άγιος Αντώνιος, Τίμιος Σταυρός, Άγιος Ιωάννης (σε σπηλιά), Αγίες Πέντε Παρθένες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Νικόλαος.

rethymno-military-museum-of-chromonastiri-top-1-1280

23767017 hromonastisi-faragi mylon-oreivatikos irakleiou-6

faraggi mylon evnt1