Αmenoumespitiγαπητά μέλη και φίλοι του ΠΑΣΥΝΕΔ,

Οι μέρες με τον κορωνοϊό περνούν, με τα σχετικά νέα να μας κατακλύζουν κάθε ώρα και στιγμή. Για την ώρα έχουμε δύο βασικά όπλα, την ατομική καθαριότητα και το Μένουμε Σπίτι. Ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο προσπαθούν να μας εφοδιάσουν με περισσότερα και αποτελεσματικότερα. Ας ευχηθούμε και ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Μένουμε Σπίτι. Όντως, κλειστήκαμε, αν και το να βγούμε για τα βασικά δεν απαγορεύεται, φτάνει να έχουμε τα ανάλογα δικαιολογητικά. Κατά τα άλλα, δείτε το σαν ευκαιρία για να ρίξουμε τους γρήγορους και αγχώδεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν δεκάδες πράγματα για να ασχοληθούμε. Ξεκουραστείτε! Μιλήστε, αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια σας, στα παιδιά , επικοινωνήστε με τους φίλους σας, που το λέγατε τόσο καιρό να τους κάνετε ένα τηλέφωνο…. Κάνετε όλα εκείνα για το σπίτι που προγραμματίζετε καιρό και δεν υπήρχε ποτέ χρόνος, διαβάστε, γράψτε, φτιάξτε τον κήπο, το μπαλκόνι, άνοιξη είναι… δείτε ταινίες, ντοκιμαντέρ, σερφάρετε… Βάλτε ένα πρόγραμμα να ακολουθείτε με λίγο από όλα ή απλά χαλαρώστε! Αναλογιστείτε -είναι εξαιρετική ευκαιρία- για το τι είναι σημαντικό και τι όχι, τις αξίες τις εποχής μας, το ατομικό και το συλλογικό…

Προσέξτε, μόνο, να μην ασχολούμαστε μόνο για τον κορωνοϊό. Μια-δυο δόσεις ενημέρωσης τη μέρα φτάνουν και περισσεύουν… Το παραπάνω ούτε καλό κάνει ούτε και βοηθά την κατάσταση ή την ψυχούλα μας.

Για το σωστό πλύσιμο των χεριών βρήκαμε το παρακάτω βίντεο που σας προτείνουμε να δείτε. Μόνο μην αφήσετε την βρύση ανοικτή να τρέχει! Πλύντε τη στην αρχή και ανοίξτε τη μόνο όταν τη χρειάζεστε!

https://www.youtube.com/watch?v=dK04iNDkmRA

Επίσης, για το πώς να βγάλουμε σωστά γάντια και μάσκα.

https://www.youtube.com/watch?v=l5mhUQgP3V8

Γενικά –και όχι μόνο για τον κορωνοϊό- για την ενημέρωσή σας, μην υιοθετείται χωρίς κριτική σκέψη ό,τι λέγεται, προβάλλεται ή γράφεται!

Έγκυρες και αναλυτικές οδηγίες στο Υπουργείο Υγείας

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/6652-odhgies-prostasias-apo-anapneystikh-loimwksh-apo-to-neo-koronaio

και έγκυρη ενημέρωση στα:

ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/

ΓΓΠΠ https://www.civilprotection.gr/el

ΕΛΙΝΥΑΕ http://www.elinyae.gr/