ΣΗΜΑ ΧΡΩΜsmΑπό τον Απρίλη του 2004 άρχισε να λειτουργεί στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο ο Παγκρήτιος Σύλλογος για το Νεανικό Διαβήτη    ( ΠΑ. ΣΥ. ΝΕ. Δ.) με μέλη κυρίως  γονείς παιδιών  με νεανικό Διαβήτη, μετά από πρωτοβουλία της κοινωνικής υπηρεσίας και του παιδοδιαβητολογικού ιατρείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ελληνική Ομοσπονδία για το διαβήτη από την ίδρυση του.  
Σκοποί του συλλόγου είναι  η οργάνωση σεμιναρίων και μαθημάτων για την πρόληψη , διάγνωση και καταπολέμηση της ασθένειας , η εκπαίδευση των γονέων των παιδιών με νεανικό διαβήτη  καθώς και η συνεργασία με άλλους σχετικούς συλλόγους ή ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα  ή το εξωτερικό.
Στα πλαίσια της δράσης του Συλλόγου έχουμε διοργανώσει πολλές ημερίδες ενημέρωσης των μελών μας πάνω τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις. Έχουμε συμμετάσχει σε όλα τα  πανελλαδικά συνέδρια που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη. Το καλοκαίρι του 2007 για πρώτη φορά στη Κρήτη, διοργανώσαμε κατασκηνώσεις για παιδιά με διαβήτη σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου .
Ένας επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ομάδων  ατόμων με διαβήτη  ή μελών της οικογένειας και η πρόσκληση ειδικών ( ψυχολόγου , διαιτολόγου , νοσηλευτή Διαβήτη ) , ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Το Δ.Σ. του συλλόγου ζήτησε από το  Δήμο Ηρακλείου να στηρίξει    αυτή την προσπάθεια με την παραχώρηση του κτηρίου του   ΚΑΠΗ  που βρίσκεται στη περιοχή του Τάλω ένα απόγευμα τη βδομάδα. Ο Δήμος ανταποκρίθηκε θετικά στο παραπάνω αίτημα και ελπίζομε να ξεκινήσομε  το Σεπτέμβρη.
Ο σύλλογος μας στήριξε  και τις δύο πεζοπορίες που οργάνωσε στη Κρήτη η κα. Μητράκου Αναπληρώτρια καθηγήτρια του  Πανεπιστημίου Αθηνών και τα Διαβητολογικά ιατρεία των Νοσοκομείων του Ηρακλείου για άτομα με διαβήτη τύπου 1.  Περισσότερα από 30 μέλη συμμετείχαν στις πεζοπορίες στον Ομαλό το Μάιο του 2008 και στα Ανώγεια το Μάιο του 2010 έχοντας το σύστημα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης προκειμένου να δοκιμαστούν σε ακραίες συνθήκες.
Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου συμμετέχουν οι :

ΟΝΟΜΑ

ΘΕΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΗΛΕΚΤΡ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Τακτικά Μέλη

Νικόλαος Βερίγος

Πρόεδρος

6983-504118

nick.verigos@hostsun.com

Μαρία Τζερμιά

Αντιπρόεδρος

6932-193111

maria.tzermia@gmail.com

Θεοτόκης Θεοδούλου

Γραμματέας

6972-623410

t_theotokis@hotmail.com

Μαρία-Άννα Μαυρίδου

Ταμίας

6973-409526

annamariabouma@yahoo.gr

Ελευθερία Πυτικάκη

Μέλος

6977650483

elpitikaki@yahoo.gr

Γεώργιος Κακουλάκης

Μέλος

6947997577

gkakoulakis4@gmail.com

Ευστράτιος Ζαχαριουδάκης

Μέλος

6983507657

stratos253.sz@gmail.com

Αναπληρωματικά Μέλη

Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης

Αναπληρωματικό Μέλος

6974-685142

panos_eng@yahoo.gr