Το Σάββατο 30/08/2014, ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΠΑ.ΣΥ.ΝΕ.Δ.) – www.pasined.gr, σε συνεργασία με το Παιδοδιαβητολογικό Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ και το Διαβητολογικό Κέντρο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή και γιατρών από την Αθήνα, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία μια πεζοπορία (SWEET PASS), στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Στην πεζοπορία συμμετείχαν 50 άτομα με νεανικό διαβήτη από όλη την Ελλάδα, που είχαν εφοδιαστεί με πρωτοποριακά συστήματα συνεχούς καταγραφής σακχάρου (real time) με την ευγενική χορηγία της Medtronic Hellas και της Bayer Hellas, καθώς και ομάδα 25 ατόμων, αποτελούμενη από επιστημονικό, ιατρικό, και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα δεδομένα που καταγράφηκαν θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας από την ιατρική ομάδα και θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο για το Διαβήτη. Η πεζοπορία αυτή είχε ως σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση περιστατικών υπογλυκαιμίας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς εκτείνεται περίπου 18 χιλιόμετρα και φιλοξενεί περισσότερα από 50 είδη άγριων πουλιών, ενδημικά φυτά της Κρήτης καθώς και τον κρητικό αίγαγρο. Η ομάδα μας διανυκτέρευσε στο οροπέδιο του Ομαλού και μετά το πρωινό και τις οδηγίες των ιατρών που μας συνόδευαν, μοιράστηκαν αναμνηστικά καπέλα και τσάντες με το λογότυπο της εκδήλωσης και ξεκινήσαμε τη διαδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς από το Ξυλόσκαλο στις 07:30 το πρωί. Από το σημείο αυτό, σε υψόμετρο 1.250 μ., άρχισε η πεζοπορία. Το επιβλητικό βουνό που ορθωνόταν μπροστά μας ήταν ο Γκίγκιλος ,που σε προηγούμενη πεζοπορία είχαμε ανέβει, και ψηλά στα δεξιά βρίσκεται η πηγή Λινοσέλλι, όπου η παράδοση αναφέρει ότι ο Δίας κατέβαινε συχνά και έπαιρνε το μπάνιο του! Εκεί που αρχίζει το μονοπάτι, σκαλοπάτια έχουν κοπεί στον βράχο για να κάνουν πιο εύκολο το πέρασμα. Στα παλιά χρόνια, όμως, χρησιμοποιούσαν μία σκάλα φτιαγμένη από κορμούς δένδρων, η οποία έδωσε και το όνομα Ξυλόσκαλο στην τοποθεσία. Το μονοπάτι είναι δασωμένο, φαρδύ, ευδιάκριτο και στην αρχή κατεβαίνει απότομα. Το κυρίως φαράγγι, εντυπωσιάζει με τις άγριες πλαγιές του. Σε ορισμένα σημεία της διαδρομής οι κάθετες πλευρές των βράχων, που οριοθετούν το φαράγγι, ξεπερνούν τα 500 μέτρα σε ύψος και σε άλλα έρχονται τόσο κοντά που αφήνουν μόνο ένα στενό, σκοτεινό πέρασμα για να προχωρήσεις. Στη μέση περίπου του φαραγγιού, βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη «Σαμαριά», το χωριό που ερήμωσε όταν η περιοχή ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962. Πριν μπούμε στον οικισμό, συναντήσαμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δίπλα στα αιωνόβια κυπαρίσσια και είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην κοίτη, δίπλα στο νερό. Στη Σαμαριά υπάρχουν παλιά κτίσματα, δέντρα που προσφέρουν άφθονο ίσκιο, καθώς και τρεχούμενο νερό. Από εδώ και μετά το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο ξερό με λιγότερη βλάστηση και με κλίση πολύ πιο ήπια. Συνεχίζοντας το περπάτημα συναντήσαμε τις χαρακτηριστικές Πόρτες που είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο ψηλούς κάθετους βράχους και η πιο χαρακτηριστική ,η Σιδερόπορτα αφήνει ένα πέρασμα, μόλις τριών μέτρων πλάτους για τον πεζοπόρο, ενώ πάνω, τα κατακόρυφα γκρεμνά υψώνονται ως τριακόσια μέτρα. Περνώντας από τα διαδοχικά ξύλινα γεφύρια που «στρώνουν» ένα πρωτότυπο μονοπάτι πάνω από το νερό, βγήκαμε από το φαράγγι και φθάσαμε το απόγευμα στην Αγία Ρουμέλη. Ακολούθησε κρητικό γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής και το επόμενο πρωί, μετά από μια βουτιά στα καταγάλανα νερά του Λιβυκού πελάγους, πήραμε το καράβι της επιστροφής, φορτωμένοι με εμπειρίες και εικόνες από την άγρια ομορφιά των Λευκών Ορέων .

Μια ζωή απολύτως φυσιολογική, χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς μπορούν πλέον να χαίρονται τα παιδιά και οι νέοι με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Η άθληση, η διασκέδαση και όλες εκείνες οι δραστηριότητες που παραδοσιακά αποτελούν «προνόμιο» της νεανικής ηλικίας, σήμερα είναι απολύτως εφικτές και για τα περίπου 30.000 παιδιά και νέους κάτω των 30 ετών με νεανικό διαβήτη που ζουν στη χώρα μας αρκεί να είναι καλά εκπαιδευμένα. Αδιάψευστος μάρτυρας για αυτό είναι και δύο από τα υψηλότερα βουνά της Κρήτης, τα Λευκά Όρη και ο Ψηλορείτης, τις πλαγιές των οποίων «κατέκτησαν» τα παιδιά αυτής της ομάδας, καθώς και το πέρασμα του μεγαλύτερου φαραγγιού της Ευρώπης, της Σαμαριάς.

Ευχαριστούμε θερμά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για την πολύτιμη βοήθεια τους καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης Medtronic Hellas και Bayer Hellas γιατί χωρίς την βοήθεια τους δεν θα ήταν εφικτή μια τέτοια εκδήλωση και όλους τους συμμετέχοντες για τον ενθουσιασμό, το κέφι και την άψογη συνεργασία. Στα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου, είναι το SWEET PASS να πραγματοποιηθεί με πανευρωπαϊκή συμμετοχή ( IDF Europe – http://www.idf.org), προβάλλοντας τις ομορφιές της Κρήτης μας και των ανθρώπων της.