Τον Ιανουάριο, η Έλλη, μία φυσιολογική έφηβη με Τύπο 1 διαβήτη εισήλθε στο Massachusetts General Hospital της Βοστώνης προκειμένου να μετάσχει στην δοκιμασία. Οι γιατροί της εφόρεσαν ένα τεχνητό πάγκρεας συνδεδεμένο σε φορητό υπολογιστή, αλλά στο μέλλον αυτός θα αντικατασταθεί από συσκευή μεγέθους ενός κινητού τηλεφώνου. Ο Dr. Steven Russell, επιμελητής στην Ιατρική Σχόλη του Harvard δήλωσε ότι: «Η συσκευή αντικατέστησε για 3 ημέρες την λειτουργία που δεν μπορούσε να επιτελέσει το πάγκρεας της Έλλης. Η λειτουργία ήταν πολύ ομαλή, η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ήταν πραγματικά πολύ, πολύ καλή και όλοι ενθουσιαστήκαμε με ότι διαπιστώσαμε στην Έλλη». 

Ο συνεργάτης του Russell, Edward Damiano, αναπληρωτής καθηγητής βιοιατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δήλωσε ότι η συσκευή έμαθε τις ιδιαιτερότητες των επιπέδων του σακχάρου αίματος της Έλλης και πραγματοποίησε ανάλογα μεταβολές. Οι μεταβολές μάλιστα επέρχονται ανά 5 λεπτά της ώρας.  Για εκείνο το Σαββατοκύριακο η Έλλη δεν χρειαζόταν αιματοληψία και μπορούσε να καταναλώνει τροφές, που δεν τολμούσε να φάγει σε μεγάλες ποσότητες για αρκετά χρόνια.
Αμέσως μετά το πείραμα, η Έλλη άφησε το τεχνητό πάγκρεας και επέστρεψε στην καταμέτρηση υδατανθράκων και σε μετρήσεις γλυκόζης κάθε 2-3 ώρες. Με ανυπομονησία περιμένει την συσκευή, γιατί η εμπειρία της ήταν μία επανάσταση στη ζωή της. Πριν δύο εβδομάδες οι Russell και Damiano επεσκέφθησαν τα γραφεία της Διοίκησης Τροφών και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκειμένου να επιδείξουν στους ελεγκτές ένα πρωτότυπο τεχνητό πάγκρεας. Η συσκευή μπορεί να φέρεται σε τσέπη ή να προσδένεται σε ζώνη. Δύο μικροσκοπικά εξαρτήματα τοποθετούνται κάτω από το δέρμα, ένα για την ανίχνευση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και το άλλο για την έγχυση ινσουλίνης και γλυκαγόνης. Αλγόριθμοι καθορίζουν πόση ινσουλίνη και γλυκαγόνη απαιτούνται από τον οργανισμό και, εν ανάγκη, ο ασθενής μπορεί να επηρεάσει μόνος του την λειτουργία της συσκευής. Μέχρι σήμερα, η FDA απαιτούσε την παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο, όσο έφεραν την συσκευή. Ο Dr. Charles Zimliki, ο οποίος προεδρεύει στην Πρωτοβουλία για Κρίσιμη Εφαρμογή του Τεχνητού Παγκρέατος στοFDA, κατέθεσε ενώπιον της Αμερικανικής Γερουσίας πέρυσι, ότι οι δυνατότητες και τα ωφέλη είναι τεράστια, αλλά αν δεν
έχει σχεδιασθεί τέλεια η εφαρμογή της συσκευής του τεχνητού παγκρέατος για εξωνοσοκομειακή χρήση, μπορεί να αποβεί σημαντικά επικίνδυνη για τον ασθενή.  Ο Russell ελπίζει ότι μέχρι το φθινόπωρο η FDA θα δώσει την άδεια για ενηλίκους με διαβήτη να εξέρχονται από το κτίριο του νοσοκομείου και να βαδίζουν στους εξωτερικούς χώρους του Massachusetts General Hospital συνοδευόμενοι από νοσηλεύτρια, βεβαίως τρώγοντας όσο και ότι θέλουν και να ασκούνται στο γυμναστήριο του νοσοκομείου. Στη συνέχεια και μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ελπίζει να δοθεί η άδεια για το τεχνητό πάγκρεας σε παιδιά σε θερινή κατασκήνωση.
  Η επιχορήγηση του JDRF για το τεχνητό πάγκρεας επιτελείται σε 13 κέντρα, διεθνώς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Πανεπιστήμια Yale, Stanford, της Virginia και του Colorado.

(Περιοδικό   Τα Νέα μας  ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Τεύχος  83 Απρ-  Μάιος  2012 )